Renklerin isimlerinin basit olduğu günler geride kaldı. Yeni kutulardan pastel boya açan biri, eski genel isimlerin (Örneğin; yeşil, sarı, kahverengi) yerini Tropik Yağmur Ormanları, Lazer Limonu gibi isimlerin aldığını hemen fark edecektir. Mısır çiçeği ve bal köpüğü gibi renk isimleri şirketinize nasıl bir katkıda bulunabilir?
Araştırmacılar pastel boyalarda ve daha sayısız birçok üründe görüntü değişikliklerini fark etmişler ve bu gibi ürünlerin isminde yapılan değişikliklerin tüketicinin tercihlerini nasıl etkilediğine yönelik bir araştırma yapmışlardır. Araştırmalarının bir bölümü olarak renk ve tatları dört ayrı kategoriye ayırmışlardır:
-
Basit: Tipik (Örnek: Mavi).
-
Ortak tanımlayıcı; Tipik ve spesifik (Örnek: Gök mavisi)
-
Beklenmedik tanımlayıcı: Değişik ve spesifik: (Örnek: Kermit yeşili).
-
Muğlak: Spesifik olmayan ve değişik (Örnek: Milenyum turuncusu).
Araştırmacılar beklenmedik tanımlayıcı ve muğlak grubunda bulunan tat ve renklere karşı diğer iki grupta bulunanlardan daha olumlu hislerin olduğunu düşünmektedirler. Fakat bu iki gruptaki isimlerin farklı nedenlerle etkili olduklarına inanmaktadırlar. Beklenmedik tanımlayıcı isimler çözülmesi gereken bir yapboz gibi durduğundan insanları ürünün özellikle pozitif yanlarını daha çok düşünmeye itmektedir. Her ne kadar bu yapbozu çözmek tüketicilere 'işte!' anı yaratıp insanların ürünlerine pozitif duygular beslemesini sağlayacaktır. Kermit yeşili gibi muğlak isimler anlamlı bilginin yoksunluğunda tüketicileri keşfetmeye itmektedir. Bu, tüketicileri şirketin kullandığı isim ile dikkat çekmeye çalıştığı olumlu yönleri düşünmeye iter. Jöleli küçük şekerlemeler ve kazak renkleri için çeşitli isimler kullanmada ise, araştırmacılar beklenmedik tanımlayıcı ve muğlak grubunda olan isimlere sahip ürünlerin diğer iki kategoride bulunan isimlere sahip ürünlere nazaran daha çok arzu edildiğini saptamışlardır.
Ürünlerinin ve hizmetlerinin adlarını ya da tanımlarını geliştirmek isteyen işletmeler için durum nedir? İlk olarak, işletmeler ürünlerinin belli yönleri için anlaşılması çok da kolay olmayan isimler seçmekten kaçınmamalıdırlar. Beklenmedik tanımlama ya da muğlak kategorisinde yer alan isimler gizem ve entrika yaratıp tüketicileri ürünleriniz ve hizmetlerinizin olumlu yanlarını düşünmeye itmektedir. Bu yaklaşım sadece ürün ve hizmetler için işe yaramaz. Örneğin, yeni bir proje ya da eğitim teşebbüsü için meslektaşlarınızın yardımına ihtiyacınız var. Bu durumda beklenmedik tanımlayıcı ya da hatta muğlak grubunda yer alan isimlerden birini kullanmanız talebinize çekicilik katar ve dikkat uyandırır.
Bu araştırmanın sonuçlarını evde uygulayabiliriz. Örneğin, çocuklar arkadaşları ile dışarıda veya evde bizimle beraber yemek arasında kaldığı zaman, o gecenin yemeğine bir etiket vermeniz (Örneğin, tavuk yerine tavuk sürprizini kullanın) onları evde sizinle yemek yemelerine ikna edecektir. Eğer evde sakin bir gece geçirmek istiyorsak, tabii ki akşam yemeğinde brokoli ve balık yağında güveç var da diyebiliriz...
Unutmayın ki, daha diğer bölümlerde bahsettiğimiz gibi anlaşılması çok da kolay olmayan kelimeler yine de kolay okunabilen ve söylenebilen kelimeler olmalılardır.