Spor dünyası daha ikna edici olmak isteyenler için yararlı bir eğitim sahasıdır. Beysbol oyununda, oyuncuların ısınma vuruşlarına başlamadan önce ağırlık halkaları taktığını görürsünüz. Oyunculara göre, daha ağır beysbol sopasıyla atış sallamak daha hafif beysbol sopasını daha hafif hissetmelerini sağlamıştır.
Sosyal psikologlar yakın zamanda bu prensibi, tezat etkilerin ikna etme sürecinde nasıl bir tesiri olduğunu göstermek için uygulamışlardır. Belirli bir biçimde, insanlar bir şey hakkında bildikleri bir miktar bilgi nasıl başka bir şey hakkında bildikleri bir miktar bilgiden etkilenebilir? Araştırmacılar katılımcılara Browns adında uydurma bir mağazanın ikna edici mesajını, Smith's adında bir mağazanın ikna edici mesajını (ilk mesaj) okuduktan sonra okumalarını istemişlerdir. Hedef mesaj tüm katılımcılar için aynı olup Browns içindeki üç bölümü anlatmaktadır. Katılımcılara verilen ilk mesajın bir bölümünde Smith's hakkında daha az (bir bölüm hakkında), bir bölümünde ise daha çok (altı adet bölüm hakkında) bilgi verilmiştir. İlk mesajda verilen bilgi kapsamlı olduğunda, hedef mesaj daha az ikna edici olmakta ve Browns mağazasına karşı daha az olumlu düşünce gelişmektedir. Tam tersi de ilk verilen mesajda az bilgi verildiği zaman gerçekleşir. Görünen o ki; katılımcılar Smith's hakkında az bilgiye sahip olduklarında, Brown's hakkında kendilerinin daha çok bilgiye sahip olduğunu düşünmektedirler. Bu algısal tezatlık etkisidir.Bu etkinin temelini teşkil eden en önemli prensip algısal tezat olarak bilinir. Objelerin karakterleri tek başlarına değil, diğerleri ile karşılaştırılarak algılanır. On kiloluk ağırlık kaldırmadan önce yirmi kiloluk ağırlık kaldırırsanız, on kiloluk ağırlık size daha hafif gelecektir. Aynı şekilde yirmi kiloluk ağırlık kaldırmadan önce beş kiloluk ağırlık kaldırırsanız, yirmi kiloluk ağırlık size olduğundan daha ağır gelir. Bu psikolojik süreç sadece ağırlık ile ilgili değildir, alacağınız herhangi bir kararda da önemli bir yer teşkil eder. Her durumda algılama süreci aynıdır: Önceki deneyimler algılamayı belirler.
Bulguları biraz daha genişletirsek, araştırmacılar çoğu bakımdan ilk çalışma ile aynı olan başka bir çalışma daha gerçekleştirmişlerdir. Önceden diğer büyük mağaza için aldıkları ikna edici mesajdan önce, Mini Cooper marka araba hakkında az ve çok ikna edici şekillerde mesajlar almışlardır. Sonuçlar bir önceki çalışma ile yakındır ki bu da önce verilen bilginin daha sonra verilecek mesajı ikna ediciliğini etkilemek için tamamıyla ilgili olmasına bile gerek olmadığını gösterir.
Bu fikir satış alanına da uygulanabilir. Örneğin, çeşitli ürünler satan bir firma için çalışıyorsunuz ve belli bir ürününüzün potansiyel müşteriniz için en iyi seçim olacağına eminsiniz. Firmanızın başka bir ürününün özelliklerinden kısaca bahsedip, daha sonra asıl ürününüzün özelliklerini uzunca anlatın.
Algısal tezat bizlere ikna etmenin en etkin anlamlarını sunar. Ürünlerimizi, hizmetlerimizi veya sunduklarımızı genellikle değiştirme lüksüne sahip değilizdir fakat algısal tezatlık yöntemini kullanarak ürünlerimize, hizmetlerimize ve taleplerimize karşı insanların düşüncelerini değiştirebiliriz. Gerçek hayattan bir örnek vermek gerekirse, ev düzenleme şirketi sınıfının en iyilerinden biri olan bahçe jakuzilerinin satışlarını yüzde 500 artırabilir. Yetkililer daha önce bu ürünü almış müşterilerin, eve sanki yeni bir oda eklemiş gibi hissettiklerini potansiyel müşterilerine kısaca anlatabilirler ya da potansiyel müşterilerinden evlerine yeni bir oda eklemenin onlara ne kadara mal olacağını düşünmelerini isteyebilirler. Ne de olsa, on beş bin dolarlık jakuzi, eve yeni bir oda eklemenin yarısı maliyetlidedir. Böylece jakuzi olduğundan daha ucuz görünür