Başka Şeylerle Meşgul Olan

MentalPress 30

Beş dakikadan daha uzun bir süre eğitimcilik yaptıysanız, bu tiple bir şekilde karşılaşmışsınızdır. Bu kişi, ders esnasında, bilgisayarında oyunlar oynar, e-posta cevaplar, cep telefonundan mesajlaşır, hatta gazete bile okuyabilir. Bazen onların davranışı bütün grubu etkiler. Diğer durumlarda ise, sadece katılımcının kendi öğrenimini engeller.

1.  Katılımcılardan masaların üstünde bulunan kişisel eşyaları kaldırmalarını isteyin.

Eğitime başlamadan önce, katılımcılardan sizin dağıttıklarınız hariç, tüm malzemelerini masadan kaldırmalarını isteyin. Bunları, yakın bir yere koyabilecekleri gibi, sizin sağlayacağınız depolama alanlarına da koyabilirler. Sorun henüz ortaya çıkmadan, ihtiyaç duyulmayacak her şeyi kaldırmalarını istemeniz, tedbirli bir yaklaşım olacaktır.

2. Kişisel "Yapılacaklar" listesi hazırlatın.

Dersin başında, her katılımcıdan bir "yapılacaklar" listesi hazırlamasını isteyin. Akıllarına gelen özel, ya da işle ilgili her şeyi not etmeleri konusunda, teşvik edin. Özellikle de eğitim esnasında akıllarına takılacak maddelerin, bu listede yer alması gerektiğini söyleyin. Listeler tamamlanınca, bunları bu iş için ayırdığınız bir yere köşeye bırakmalarını isteyin. Bu alıştırmanın amacı, katılımcıların yapacakları şeyleri, unutma korkulan olmadan "park etmeleri" ni sağlamaktır. Dilerseniz, listeler katılımcıların ulaşabileceği bir yer durabilir ve eğitim esnasında akıllarına gelen maddeleri, aralarda ilave edebilirler. Eğitimin sonunda da ufak bir törenle, listeleri kendilerine geri verebilirsiniz.

3. Daha fazla grup çalışması kullanın.

Bazen, katılımcıların başka şeylerle meşgul olmasının nedeni, pasif bir şekilde eğitmeni dinlemekten sıkılmış olmalarından kaynaklanır. Küçük grup çalışmalarını daha sık kullanırsanız, hararetli bir tartışma ortamında, kendisinden fikir bekleyen bir grubun içinde başka şeylerle ilgilenmeleri pek de mümkün olmayacaktır.

4.  Eşli projeler verin.

Eğer katılımcı, küçük grup çalışmalarında dahi başka şeylerle ilgilenmeye devam ediyorsa, bu tekniği, eşli tartışma ya da eşli proje ortamları yaratarak yoğunlaştırın. Bu yaklaşım, genelde başka şeylerle meşgul olan katılımcının yaptığı işi bırakıp, tekrar eğitimle ilgilenmesini sağlayacaktır.

5.  Grup sorularını teşvik edin.

Anlatımınızın ardından, "Sorusu olan var mı?" sorusu kadar, grubun enerjisini düşüren başka bir şey olamaz. Bunun yerine, sunumunuzun belirli noktalarında durup, gruplar halinde iki ya da üç soru hazırlamalarını isteyin. Bu tekniğin, bütün katılımcıları eğitime dahil etme gücü vardır.

6.  Tekrarları grup yarışmaları şeklinde yapın.

"Şimdi kısaca tekrarlayalım " ifadesi, sınıfın enerji düzeyini düşürecek başka bir kalıptır. Bunun yerine, sınıftaki grupların birbirleriyle rekabet etmelerini sağlayacak küçük yarışmalar düzenleyin. Bırakın, tekrarlama kısmını gruplar yapsın ve en çok şeyi hatırlayan grup galip gelsin.

7.  İletişim kurarken yakınlasın.

Başka şeylerle meşgul olan bir katılımcı gördüğünüzde, sunumunuzu kesmeden, konuşmaya devam ederken, ona doğru yürüyün. Sonra, ya arkasında ya da yanında durarak anlatmaya

devam edin. Çoğu durumda, katılımcı yaptığı şeyle ilgilenmeyi bırakacak, siz de eğitimi bölmeden amacınıza ulaşmış olacaksınız.

8. Özel olarak konuşun.

Diğer yaklaşımların işe yaramadığı durumlarda, bu kişiyle ders arasında bire bir görüşme yapın. Unutmayın ki sizin rolünüz, onu daha iyi anlamaktır. Konuşmanız esnasında, onun bu eğitim için fazla nitelikli ya da sıkılmış olduğunu fark edebilir, bu duruma uygun bir yaklaşım seçebilirsiniz.