Ayna Modeli

MentalPress 30

Ayna Modeli

Danışanlarınızın özgüven sorunu yaşamasının nedeni büyük ola­sılıkla daha önce deneyimledikleri negatif sonuçlardır. Bu teknik, danışana aynada kendisini yansıtarak durumu fark etmesini sağlar ve böylelikle altta yatan nedeni görüp nasıl başarılı olacağını bul­masına yardım etmeyi amaçlar. Kendisine dair özgüven dolu yeni bir imaj yaratması sağlanır. Burada takip etmemiz gereken strateji, aynayı danışana tutup, konunun özgüven olduğunu ve kapasitesiyle ilgili olmadığını görmesine yardım etmektir. Danışan en kötünün ne olabileceği yönünde sorularla yönlendirilir, Bunun için "En kötü senaryo olsaydı ne yapardın?" diye sorabilirsiniz.

Danışana ayna tuttuğunuzda, genellikle en kötü senaryoda ne ya­pacağını düşünmeye odaklanır ve genellikle özgüven eksikliğiyle ilgili bir duygusunu bulur. Danışanın durumu daha net görmesi sağlanır ve aynı zamanda kendi adımlarını atabilmesini sağlayan soruları sorarak ilerlemesine yardımcı olunur. Burada püf noktası, danışanın bunu kendi kendine yapabileceğini görmesidir ve inanması önemlidir. Siz sadece biraz yardımcı olun.

Danışanın hedeflerini saptamasına, düşünce, duygu ve emin olmadığı durumları anlamasına yardımcı olunur. Süreçte net olmak önemlidir. Durumu gerçekten kapasitesiyle değil, özgüveniyle alakalıysa, bunu fark ettiğinizde ayna tutmaya devam edebilirsiniz. Danışanınıza bunu açıkça izah etmenize gerek yoktur, çünkü bunu ayna yapar. Danışana özgüvenini kazanmasını sağlayacak sorular sorulur.

Örnek sorular:

•Ayna olarak bu durumda nasıl hissederdin?

•Bu durumda ne yapardın?

•Bu konuda bir adım atmaya başlamak için ne yapmalısın?

•Yaşamında sana yapılan en güzel şey neydi?

•Eğer bunu başarsaydın nasıl hissederdin?

Ötekileştirmeden ve güven hissettirerek bu tür sorular sorun. Burada önemli olan danışanınıza kendi düşüncelerinizi değil ken­disinin özgüvenini kazanma stratejisini buldurmanızdır. Derinlerde yatan emin olmama duygularına girmeyin. Danışanın kendini ta­mamen güçlü hissettiği, güçlü bulduğu, güç aldığı taraflarını ve alanlarını keşfetmesini sağlayın. Durum ne olursa olsun, konuşma dağılıyormuş gibi göründüğünde her zaman bir güven sorusuyla duruma geri dönün.

•Danışanınızın belki daha fazlasına ihtiyacı varken sadece ayna modelini kullanmak.

•Danışanın üst üste sorulan aynı sorulardan sıkılması, sinirlenmesi.

Bu gibi durumları fark ettiğinizde, bu yaklaşımı sürdürmeden danışanınızın zayıf yanlarını keşfetmek uygun olabilir,