Anlaşma

MentalPress 30

Her şey çok açık olmasına rağmen birçok yeteneksiz müzake­reci üzerinde anlaşılan şeyi teyit etmeyi unutur. Pazarlık sü­recinin yoğunluğunda ne üzerinde anlaşıldığını unutmak ko­laydır. Her müzakerenin amacı anlaşmaktır. Hatırlayın, anlaş­ma sadece iş hakkında bitirici imzalan atmak değildir. Anlaş­manın birçok parçası vardır ve bunların her biri önemlidir. Anlaşılan yer ve zamanda anlaşmanın teyit edilmesi son dere­ce önemlidir.

Anlaşılan her noktayı belirleyin, bunları yazın. Karşınızda­kinin bunu yaptığınızı görmesine izin verin. Karşılıklı teyit için seslice tekrar okuyun. Her iki taraf için de sonunda anlaşmaya varmış olmak, olumlu duyguların vesilesidir.

Son anlaşmaya ulaşıldığında, durumdan anladıklarınızı özetleyin ve yazın. Gerekirse, "Bunu öğlen yazdıracağım, bu­rada yazılan temel noktaları biliyorum, bırakmadan önce fo­tokopi yaptırabilir miyim?" diyebilirsiniz.

Bilgisayar satan bir müşterim büyük bir banka sayesinde anlaşma olarak düşündükleri bir işi garantiye aldı; yüklü mik­tarda parasal karşılığı olan bir teslimdi bu. Sipariş müşterim adına yapılmıştı, banka ile sözlü anlaşılmış ve kâğıt üstünde söz kesilmişti. Müşterim iki büyük PC tedarikçisini temsil ediyordu ve iyi niyetle, başarısız tedarikçiye, daha iyi çalış­mazlarsa işin rakiplere kaptırılacağım söyledi.

Satıcı tatile çıktı. Döndüğünde, tedarikçi basit modellerle çalışmış ve işi pek de ahlaklı sayılmayacak bir şekilde yapmış­tı. Anlaşma ise böyle bir şeyi öngören bir anlaşma değildi, oy­sa müşterim anlaşmanın sağlandığını düşünmüştü. Ama ger­çekte hiçbir şey düşündüğü kadar açık değildi. Anlaşmanın unsurlarını açık seçik olarak ortaya koymalı, teyit etmeli ve kesinleştirmeliydi.