Taahhüdün konusu bir kez belirlendikten sonra açık amaçlarımız olmalıdır. Yoksa ihtiyacımızdan azını elde ederiz. Ne istediğimizden emin olmamak, müzakerenin kötü sonuçlar vermesinin nedenlerinden biridir. Daha çok isteyen çok kazanır, az isteyen az kazanır. Açık hedefleriniz olmazsa, neyi amaçlayacağınızı bilmezsiniz, darbeyi yersiniz. Bu daima otorite ve güveninizi de azaltır. Daha az şey elde edersiniz.
Şirket Hedefleriniz
Hedeflerimizin ne olduğunu, hangi iş sektöründe bulunduğumuzu açık bir şekilde belirlemek durumundayız. Bu birçok alanla ilgili olabilir. Fakat müzakere konusunda, kârı, üretimi ve işletme tipini belirleyen sürekli hedeflerimiz olmalıdır. Ürün-hizmet türü, alım-satımın yapılacağı seviyeler belirli olmalıdır. Müdür, işletme sahibi veya alıcı için bir meşru amaç, üretim faktörlerini geliştirirken masrafları yüzde 15 azaltmak olabilir. Satıcı veya mal sahibinin amacı ise satış değerim yüz de 10 artırmak olabilir. Kast edilen, fazla değil daha iyi satıştır. Fazla satış her zaman olumlu bir amaçtır, ancak tümüyle müzakereye bağlı amaç değildir, ikisi birlikte gerçekleştirilebilir.
Mevcut Müzakere Amaçları
Başlamadan önce amaçlarımızı iyi bilmeliyiz, ideal pozisyonumuz nedir ve bunu nasıl savunuruz? Fiyat, teslim, miktar amaçlarımız nedir? Diğer insan sayesinde ulaşılmak istenen nedir? Bu sorulara ne kadar açık yanıt verirseniz, isteklerinizi söylemeniz ve almanız da o kadar kolay olur. istediğiniz şey için ne kadar uğraşırsanız, o kadar çok alma şansınız olur.