NEDEN ÖNEMLİ?
Değerler ve ahlaki kurallar, söylediklerinize ve yaptıklarınıza yön veren prensiplerin kısaltılmış ifadeler haline getirilmişidir. Başkalarına, size davranılmasını istediğiniz şekilde davranın. Kısa ve basit olmakla birlikte—"Kalite birinci işimizdir" (Ford), "Müşteri her zaman haklıdır", "Çalışanlarımız en değerli varlığımızdır"— değerler ve ahlaki kuralları davranışlarımızda ve seçimlerimizde bize rehberlik eder. "Burası eşit fırsat veren bir işyeridir"—yeterince basit—işe alım, işten çıkarma, terfi, eğitim, gelişim, yerleştirme ve çalışan yardımı programlarına dair davranışların hepsini kapsıyor. Hepimizin değerleri ve ahlaki kuralları vardır ancak çoğu zaman değerler/ahlak hakkındaki duruşumuzu yeterince iyi düşünmemişizdir; çocukluğumuzdan ve tecrübelerimizden gelen davranışları düşünmeden otomatik olarak sergileriz. Tüm organizasyonların uygulamayı tercih ettiği oldukça tutarlı değerler ve ahlaki kurallar vardır. Organizasyonlar bu kolektif standartlara makul ölçülerde uyulmasını talep ederler. Değerlere ve ahlaki kurallara uyumuyla model oluşturan kişiler değerlerini gözden geçirmiş, netleştirmiş, bunları uygulayarak zorlu durumlarla baş edebilen, değerlerle ilgili farklı duruşları anlayabilen, bu konularda çekinmeden konuşabilen ve çevresindekilerle oldukça tutarlı ve uyumlu olan kişilerdir.
GELİŞMİŞ
İyi ve kötü anlarda şirket ortamına uygun ve etkili temel değer ve inançlara sadık kalır; Bu değerlere paralel hareket eder; Doğru değerleri ödüllendirir ve diğerlerini onaylamaz; Söylediklerini uygular.
GEREĞİNDEN FAZLA KULLANILAN
Değer ve İnançlar konusunda uygun olmayan ortamlarda bile tartışmaya girebilir; Prensip, değer ve inançlarının test edildiğini düşündüğü durumlarda fazlasıyla hassas olabilir; Değişmesi ve fedakarlık yapması istendiğinde inatçı ve duyarsız görünebilir; Kendisi ile aynı değerleri taşımayan kişileri fazlasıyla eleştirebilir; Tartışmaları sonlandırmak için ahlaki değerlere başvurabilir.
GELİŞİME AÇIK
Kendi değerleri ile organizasyonun değerleri uyuşmayabilir; Aşırı derecede bireysel davranabilir ve diğerlerinin değerlerini hiçe sayabilir; kendi kurallarını oluşturabilir; diğerlerini rahatsız edebilir; Organizasyonun limitlerini zorlayabilir; Kendi değerleri konusunda düşünmeye zaman ayırmayabilir ve bu değerleri nasıl benimsediğini anlayamayabilir; Davranışları duruma göre aşırı derecede farklılık gösterir; Şirket değerlerini kendi isteklerine göre algılar; Söyledikleri ile yaptıkları birbirinden farklıdır.