Olduğunuz Gibi Olun
Kendini sevilmeye layık görme dürtüsü, çocukken aldığımız eğitimle ilgilidir. Anne babaları tarafından koşulsuz sevilmiş ve her alanda desteklenmiş kişiler, yaşamlarının ileriki dönemlerinde kendilerine yardımcı olan bir özgüvene sahip olurlar. Ancak ebeveynliği zor bulan anne babaların çocukları, özsevgiden yoksun bir güven eksiliği ile yetişebilirler.
Kendini sevmek demek, bugüne kadar sizden sorumlu olan anne babanızın değil, kendi gözünüzde kim olduğunuzu bilmeniz demektir. Büyükleriniz, farkında bile olmadan, kendi çözemedikleri sorunları size aşılamış olabilirler. Anne babanız, kendilerini sürekli eleştiren ve küçümseyen ebeveynlere sahip olmuş ve size nasıl yaklaşmaları gerektiğini düşünmek yerine, aynı tavrı size karşı uygulamış olabilirler.
Bu kinci tutumlar bizim karakterimizi etkiler, bunlar bizim "öğrenilmiş değer yargılarımızdır." Her ne kadar ailelerimizden bir sürü destekleyici ve cesaret verici 'öğrenilmiş değer yargıları' almış olsak da çoğumuz, anne babanız ne kadar iyi olursa olsun, kendimizle ilgili potansiyelimizi sınırlayan öğrenilmiş değer yargıları da edinmişizdir.
Biz yetişkinler, artık öğrenilmiş değer yargılarıyla gerçekleri ayırt edebilmeli ve bu yıkıcı inançların, kendilerini aile tarihlerinden kurtarmayı başaramamış anne babaların bir sonucu olduğunu fark edebilmeliyiz. Biz kendi anne babamız gibi olmak zorunda değiliz. Kendimizi bu eski negatif değer yargılarından uzaklaştırıp kendi benliklerimizi keşfedebiliriz.
Bu hayatı kendiniz için yaşayın. Kimseniz, o kişi olun, büyüklerinizin olmanızı istedikleri kişi değil. Kendi tutkularınızın peşinden gidin, onlarınkinin değil. İnanmaya başlamadan önce, size uymayan tüm aile miraslarından vazgeçin.
Annemden kendimle ilgili öğrendiğim en az beş şey:
1.
2.
3.
4.
5.
Babamdan kendimle ilgili öğrendiğim en az beş şey:
1.
2.
3.
4.
5.
Ben çok yetenekliyim' veya 'Ben iyi bir çocuğum' gibi şeyler de olabilir,
'Hayal gücüm yok' veya 'Ben tam bir sakarım' gibi de. (İsterseniz anne veya baba yerine, başka bir otorite figürü de koyabilirsiniz.)
Öğrenilmiş Değer Yargılarını Değiştirmek
Önceki listemdeki hangi 'Öğrenilmiş değer yargıları beni ilerlemekten alıkoyuyor ve hangileri önümü açıyor?
Tekrar yazın.
Yıkıcı Öğrenilmiş değer yargıları
Yapıcı Öğrenilmiş değer yargıları
Geçmişten gelen değer yargılarınız, bugünkü dünyanızı renklendirebilir. Bunları gerçekler olarak değil, değer yargıları olarak görmeyi öğrenin. Eğer sizde olumlu etkiler bırakmıyorsa, onlardan kurtulun. Yıkıcı öğrenilmiş değer yargılarınızın üzerine bir çizik atın ve yaşamınıza onlarsız devam edin.
Büyümek
Büyümenin zamanı geldi. Anne babanızIa kusursuz bir ilişkiniz olabilir, ama olmayabilir de. Onlarla sık görüşmediğiniz için suçluluk hissediyor olabilirsiniz, belki de geçmişte yaşanan olaylardan onları sorumlu tutuyorsunuz. Belki hala hayatınıza çok fazla müdahale ediyorlar veya belki çoktan öldüler ve siz onları daha iyi tanıyabilmiş olmayı dilerdiniz.
Büyümek demek:
Anne babayla olan bağları bırakmak ve bir birey olarak özgürce büyüyüp bağımsız bir yetişkin olarak yaşamaktır.
Anne babanın onayına ihtiyaç duymadan yaşayan veya nasıl yaşayacağını kendisi belirleyen biri olmaktır.
Yaşamında ters giden şeyler için anne babayı veya başka herhangi birini suçlamaktan vazgeçmektir.
Hala çocukluğunuza ait kin ve kırgınlık barındırıyor veya anne babanıza eskisi kadar maddi manevi yardımcı olamadığınız için suçluluk duyuyor olabilirsiniz. Ancak bütün bu kin, kırgınlık ve suçluluk duygusu sizi yaşamınız için sorumluluk almaktan ve onu hayallerinizdeki gibi yaşamaktan alıkoyar. Geçmişinizi veya ebeveynlerinizi değiştiremezsiniz. Onları suçlamanın bir anlamı yok -affedip yolunuza devam edin.
1 Anne babanızın isteklerinden daha az etkilenin.
Anne babanızın sizi küçümsemesinden daha az etkilenin.
Onlarla bugünkü ilişkinizden ne beklediğinize karar verin.
Onlar için yapacaklarınız ile yapmayacaklarınız arasına bir çizgi çekin.
İlişkiden ne beklediğinize odaklanın ve onu elde etmek için toparlanın.
Davranışlarınıza bakarak bugünkü ilişkinizi düşünün. Bu ilişkinin suçlusu tamamen onlar mı, yoksa sizde de kabahat var mı?
Peki Ya Siz?
Şimdi kendiniz ve davranışlarınız hakkında düşünün. Yalnızca şu anki konumunuza uygun olan sorulara yanıt verin.
1 Anne babanızın size bu şekilde yaklaşmalarının sebebi ne?
Başkalarına da, örneğin kardeşlerinize de, bu şekilde mi yaklaşıyorlar?
2. Anne babanızın sizin her zaman müsait olduğunuzu düşünmelerinin sebebi ne?
Her zaman müsait misiniz? Onlara daima zaman ayırdığınız için mi müsait görünüyorsunuz?
3. Anne babanızla neden sürekli sizi küçümsedikleri soruIsaydı,
sizce ne yanıt verirlerdi?
Yoksa herkesi mi küçümsüyorlar? Ya da siz mi kendinizi aşağılıyorsunuz?
Aile içindeki yerinizi öğrendiğiniz anda, değişebilirsiniz. Ne istediğinizi bilmek ve sınırlar koymak, daha mutlu olmanızı sağlar.
Ailenizle sorunlarınız varsa, onlarla hedefler oluşturmak, kendinizi iyi hissettirecektir. Şu anda ailenizle içinde bulunduğunuz durum konusunda ne yapacağınızı bilmiyorsanız Yaşam Modelini kullanın. Bu sorular bakış açınızı genişletmek ve sezgilerinizi kuvvetlendirmek için kaynak teşkil ederler. İsterseniz başka sorular da oluşturabilirsiniz.
YAŞANAN: Mevcut durumun analizi Anne ve babamla şu andaki durum ne?
Onlarla (ya da biriyle) olan ilişkimde bana sorun çıkaran ne?
Bu sorunlardan hangileri mantıklı, hangileri mantıksız? ('mantıklı sorunları, değiştirebileceklerimi yazacağım)
iDEAL: Hedefler
Bunu başarabileceğim bir hedef haline getir –onları değiştiremeyeceğimi unutma. Onlarla ilişkimi nasıl geliştirmek istiyorum?
Değişim için gereken gerçekçi bir zaman periyodu ne kadardır?
BiRiKiM: Geliştirme fırsatları
Değişiklikler yapmaya nasıl başlayacağım?
Bana neler (veya kimler) engel ve yardımcı olabilir?
Değişiklik yapmamama sebep olarak hangi bahanelerim var?
ENERJi: Tarih belirlemek
Ne yapacağım?
Ne zaman yapacağım?
Yaptığımda kendimi nasıl hissedeceğim?