06. Özel Yardıma Gereksinimi Olanlar

MentalPress 30

Bir Kriz Durumunda İncinebilir ve Özel Yardıma İhtiyaç Duyabilecek Kişiler:

1.   Çocuklar ve ergenler.

2.   Sağlık   sorunları veya  engeli olanlar.

3.   Ayrımcılığa veya   şiddete maruz  kalma   riski olanlar.

 

İncinebilir kişilerin de tüm insanlar gibi baş etme kaynaklarının olduğunu unutmayın. İncinebilir kişilerin kendi baş etme kaynaklarını ve stratejilerini kullanmalarına yardım edin.

1. Çocuklar ve Ergenler

Birçok çocuk  —ergenler de dâhil— bir kriz durumunda incinebilir. Kriz olayları sıklıkla çocukların kendilerini güvende hissettikleri insanları, yerleri ve rutinleri   içeren tanıdık   dünyalarını bozar.   Krizden etkilenen çocuklar, büyük kriz durumlarındaki kaos  ortamında sıklıkla görüldüğü gibi,  cinsel   şiddet,   kötüye kullanım ve istismara uğrama riski taşıyabilir. Küçük çocuklar kendi  temel  ihtiyaçlarını karşılayamadıkları veya  kendilerini koruyamadıkları ve anne-babaları krizden etkilenmiş olabileceği için daha  fazla incinebilir. Daha büyük çocuklar suça yönlendirilebilir, cinsel istismara maruz  kalabilir ya da zorla silahlı  gruplara dâhil  edilebilir. Kız ve erkek çocuklar sıklıkla farklı türden  risklerle karşı  karşıyadır. Kızlar için büyük risk genelde cinsel   şiddet  ve istismara maruz  kalmak ve bu şiddetin sonrasında etiketlenmek ve toplumdan dışlanmaktır.

Çocukların krizin  zorluklarına (örneğin, yıkıma tanık  olma,  yaralanma veya  ölüm, açlık  ve susuzluk) nasıl tepki  göstereceği yaşlarına ve gelişim dönemlerine bağlıdır.

 

Aynı zamanda çocuklar, anne-babalarının ve diğer  yetişkinlerin onlarla etkileşim biçiminden de etkilenir.

Örneğin, küçük çocuklar çevrelerinde ne olduğunu tanı olarak anlayamazlar ve anne-babalarının desteğine ihtiyaç   duyarlar. Çocuklar genellikle çevrelerinde tutarlı ve sakin  bir yetişkin olduğu zaman  kriz durumuyla daha  iyi baş ederler.

Çocuklar ve genç   insanlar yetişkinlere benzer   stres tepkileri yaşarlar.

Ayrıca aşağıdaki bazı özel  stres tepkilerine de  sahip  olabilirler:

·      Küçük çocuklar daha erken dönem davranışlarına dönebilirler (örneğin, altını ıslatma, parmak emme), fiziksel olarak anne-babalarına tutunabilir, oyunlarını azaltabilir ya da stres yaratan olayla ilişkili   tekrarlayan oyunlar oynarlar.

·      Okul çağındaki çocuklar kötü şeyler olmasına neden olduklarına inanabilir, yeni  korkular geliştirebilir, daha  az tepki  gösterebilir, yalnız   hissedebilir ya da krizdeki insanların kurtarılması ve korunması ile fazla meşgul olabilirler.

·      Ergenler  "hiçbir şey" hissetmeyebilirler, arkadaşlarından soyutlanmış veya  farklı hissedebilirler ya da riskli davranışlar ve olumsuz tutumlar  gösterebilirler.

 

Aileler ya da çocuğun bakımını üstlenenler, çocuklar için önemli  duygusal destek ve koruma  kaynaklarıdır. Kriz ortamında ailelerinden ayrılan çocuklar kendilerini bilmedikleri bir yerde ya da tanımadıkları insanların arasında bulabilirler. Çok korkmuş olabilir ve çevredeki tehlike ve riskleri  muhakeme edemeyebilirler. En önce yapılması gereken, ailelerinden ayrılmış çocukları ve ergenleri yeniden aileleriyle  bir araya  getirmektir. Bunu tek başınıza yapmaya çalışmayın. Hata yaparsanız, bu hata çocuğun durumunu daha  kötü yapacaktır. Bunun  yerine hemen çocuğu kayıt  altına alabilecek ve bakımını üstleneceğinden emin  olduğunuz güvenilir bir çocuk  koruma kurumu ile bağlantı kurun.

Çocuklar ailelerinin yanındayken, çocukların bakımında aileleri destekleyin. Aşağıda farklı yaş ve gelişim dönemlerindeki çocukların nasıl desteklenebileceğine ilişkin öneriler verilmiştir.

Aileler Çocuklara Yardım İçin Neler Yapabilir.

Bebekler:

·      Bebekleri sıcak  ve güvende tutun.

·      Yüksek gürültü ve karmaşadan uzak  tutun.

·      Bebeğinizi kucaklayın ve ona sarılın.

·      Mümkün  olduğu kadar  düzenli besleyin ve uyutun.

·      Sakin  ve yumuşak bir sesle   konuşun.

Küçük Çocuklar:

·      Ekstra zaman  ve ilgi verin.

·      Güvende olduklarını sık sık hatırlatın.

·      Kötü şeylerden sorumlu olmadıklarım açıklayın.

·      Küçük çocukları anne-babalarından, kardeşlerinden ve sevdiklerinden ayırmayın.

·      Günlük  rutin ve planlara mümkün olduğu kadar uyun.

·      Ne olduğu ile ilgili sorulara korkutucu ayrıntılara girmeden basit cevaplar verin.

·      Korkmuş ya da size  sarılmışlarsa yanınızda kalmalarına izin verin.

·      Parmak  emme   ve alt ıslatma  gibi erken  yaş davranışları gösterenlere sabırlı  davranın.

·      Mümkünse oynama ve rahatlama imkânı   sağlayın.

 

Büyük çocuklar ve ergenler

·      Onlara zaman   tanıyın  ve ilgi gösterin.

·      Günlük  rutinleri   devam   ettirmeleri için yardım   edin.

·      Ne olduğuna dair gerçek bilgileri paylaşın ve güncel durumu anlatın.

·      Üzgün  olmalarına izin verin.   Güçlü olmalarını beklemeyin.

·      Düşüncelerini ve korkularını yargılamadan dinleyin.

·      Kural ve beklentileri net biçimde ortaya  koyun.

·      Karşılaştıkları tehlikeleri sorun,  onları  destekleyin ve zarar görmekten en iyi nasıl kaçınacaklarını tartışın.

·      Başkalarına yardım   edecek fırsatlara  izin verin ve teşvik  edin.

Eğer anne-baba yaralı, çok üzgün   ya da çocukların bakımıyla ilgilenemeyecek durumda ise ailenin yardım   almasını ve çocuklarla ilgilenmesini sağlayabilirsiniz. Eğer mümkünse güvenilir bir çocuk  koruma   kurumuna katılmalarını sağlayın.  Çocuk ve anne-babasını bir arada  tutun ve ayrılmalarına izin vermemeye çalışın. Örneğin, eğer  ebeveynlerden biri tıbbi bakım  için bir yere   götürülüyorsa, çocukları da yanlarında götürmelerini sağlayın veya  nereye götürüldüğünü öğrenin ve daha  sonra ailenin yeniden bir araya  gelmesini sağlayın.

Unutmayın, kendileri veya  aileleri olaydan doğrudan etkilenmeseler bile,  çocuklar olay yerinin etrafında toplanabilir ve kötü manzaralara şahit olabilirler.   Krizin neden olduğu kaotik   ortamda  yetişkinler çoğunlukla yoğundur ve çocukların ne yaptıklarını, ne gördüklerini veya  duyduklarını takip  edemeyebilirler. Bu nedenle çocukları üzücü  görüntü veya  hikâyelerden korumaya çalışın.

Çocuklar İçin Söylenecek ve Yapılacak Şeyler

Sevdikleri ile bir

arada tutun

Çocukları aileleri veya bakımlarını üstlenen kişilerle bir arada   tutun.  Ayrılmalarına izin vermemeye çalışın.

Yanında kimsesi olmayan bir çocuğu güvenilir bir çocuk  koruma   kurumuna yönlendirin. Çocuğu sahipsiz bırakmayın.

Eğer çocuk  koruma  kurumu yoksa, çocuğun bakımım üstlenecek birini bulmak için ya da ailesine ulaşmak için harekete geçin.

Güvende

tutun

Yarak  insanlar ya da çok büyük yıkımlara tanıklık etmekten koruyun.

Olay hakkında üzücü  hikâyeler duymaktan koruyun.

Acil durum  müdahale ekibinden olmayan herhangi bir kişi ya da medya mensubu ile görüşme yapmalarını engelleyin.

Dinleyin,

konuşun ve

oynayın

 

 

Sakin  olun,  yumuşak ve kibar bir biçimde konuşun.

Olay hakkındaki görüşlerini dinleyin.

Göz seviyelerinde konuşmaya ve anlayabilecekleri kelimeler ve açıklamalar kullanmaya çalışın.

Kendinizi  isminizle tanıtın ve onlara  yardım   için orada  olduğunuzu belirtin.

isimlerini, nereden olduklarını ve ailelerine ulaşmalarına yardımcı olmak  için gerekli olabilecek tüm bilgileri öğrenin.

Ailelerinin yanındalarsa, çocuklarla ilgilenmeleri için aileleri destekleyin.

Çocuklarla zaman  geçiriyorsanız, yaşlarına göre ilgileri hakkında sohbet  etmeye ve oyun   oynamaya çalışın.

 

Çocukların da kendi baş etme  kaynakları olduğunu unutmayın. Bu kaynakların neler  olduğunu öğrenin ve olumsuz baş etme  stratejilerinden kaçınmalarını ve olumlu  baş etme  stratejilerini kullanmalarını destekleyin. Daha büyük çocuklar ve ergenler kriz durumlarında çevrelerine yardım   edebilirler. Duruma  katkıda bulunmaları için güvenli yollar  bulmak durumla baş etmede daha  fazla kontrol hissetmelerine yardımcı olacaktır.

 Sağlık Sorunları veya Fiziksel ya da Zihinsel Engeli Olanlar

Kronik (uzun   süreli) sağlık   problemi olan  insanlar, fiziksel  veya  zihinsel engelliler (ciddi  ruhsal  bozukluklar da dâhil) veya  yaşlılar özel yardıma ihtiyaç   duyabilirler.  Bu yardım   güvenli bir yer bulmayı, temel  desteğe ve sağlık   hizmetlerine ulaştırmayı veya kendilerine bakmalarına yardımı içerebilir. Bir kriz olayını deneyimlemek, yüksek tansiyon, kalp   rahatsızlığı, astım,  kaygı bozukluğu ve diğer  sağlık  problemlerini ve ruhsal  bozuklukları daha  da kötüleştirebilir. Hamile  ve emziren kadınlar gebeliklerini ya da kendi  veya  bebeklerinin sağlığını olumsuz etkileyebilecek yoğun stres yaşayabilirler. Kendi başlarına hareket edemeyen veya  işitme-görme problemleri olan insanlar ailelerini bulmakta veya  mevcut  hizmetlere erişmekte zorluk  çekebilirler.

Sağlık   sorunları veya   engeli olan  insanlara yardım  için yapabileceğiniz bazı  şeyler şunlardır:

Güvenlik  bir yer bulmalarına yardım   edin.

Yeme,  içme,  temiz  su bulma, kendilerine bakabilme ya da yardım   ekibi tarafından verilen malzemelerle barınak inşa etme gibi temel  ihtiyaçlarını karşılamalarına yardım   edin. İnsanlara herhangi bir sağlık   problemleri ya da düzenli olarak kullandıkları bir ilaç  olup  olmadığını sorun.   Haçlarım almalarına veya  tıbbi hizmetlere erişmelerine yardım   edin.

Yardım ettiğiniz kişinin  yanında kalın  veya  gitmeniz gerekiyorsa onlara  yardım etmesi  için birini bulun.   Uzun süreli  yardım   için kişinin  bir kurumla irtibata geçmesini sağlayın.

Onlara mevcut  herhangi bir servise   nasıl ulaşacakları konusunda bilgi verin.

Ayrımcılığa veya Şiddete Maruz Kalma Riski Olanlar

Ayrımcılık veya   şiddete maruz  kalma   riski olan kişiler arasında kadınlar belirli etnik veya  dini gruplardan olanlar ve zihinsel engeli olanlar bulunabilir. Bu kişiler incinebilir çünkü:

·      temel  hizmetlerden mahrum   bırakılmış olabilirler,

·      yardım, hizmet ve yönlendirme işlemleri sırasında karar hakkı  verilmemiş olabilirler,

·      cinsel   şiddet  de dahil,   şiddete hedef olmuş  olabilirler.

Ayrımcılık veya   şiddete maruz  kalma   riski altında olan  insanlar, bir kriz durumunda güvende olmaları için özel korumaya ve temel  ihtiyaçlarının karşılanması ve mevcut hizmetlere erişimleri için ek yardıma ihtiyaç   duyabilirler. Bu kişilerin farkında olun ve onlara  yardımcı olmak  için şunları  yapın:

·      kalmak için güvenli bir yer bulmalarına yardım   edin,

·      sevdikleri ve güvendikleri kişilerle bir araya  gelmelerine yardım   edin,

·      mevcut  hizmetler ve gerektiği zaman   doğrudan bu hizmetlere ulaşma konularında bilgi verin.

Öz Bakım ve Yardım Edene Yardım

1.     Yardım Etmeye Hazırlık

2.     Stres Yönetimi: Sağlıklı Çalışma ve Yaşam Alışkanlıkları

3.     Dinleme

Siz veya   aileniz krizden doğrudan etkilenmiş olabilirsiniz. Doğrudan kriz durumuna dâhil  olmasanız bile  yardım   ederken gördükleriniz ve işittiklerinizden etkilenebilirsiniz. Yardım hizmeti  veren  biri olarak kendi  iyilik  halinize dikkat etmeniz çok önemlidir. Kendinize dikkat  ederseniz başkalarına da en iyi yardımı sunabilirsiniz.