Sınırlayan inançlar
Başarılarınızı anımsamak, güveninizi artırmaya yardımcı olacaktır, ama şimdi kendinizi nasıl değerlendirdiğinizi ve potansiyelinizi sınırlama şeklinizi merak etmelisiniz. Zihninizde yer eden "Yapamam...': "Bunu beceremem...': "Bilmiyorum...': "Sevmiyorum...", "Beni sevmiyorlar...." ve hatta "Deneyeceğim..." gibi sözlere dikkat edin. Bunlar kendinizi veya başkalarını veya dünyayı veya herhangi bir değişim ihtimalini sınırlayan inançlardır (veya negatif varsayımlardır).
Böyle sözleri çoğu zaman kullanır, bazen düşünüp kendimize saklar, bazen de sesli söyleriz. Örneğin, yeni şeyler öğrenemeyeceğinize inanıyorsanız, bu düşünce sizi sınırlayacak ve yeni şeyler öğrenmeye karşı geri çekecektir, karşılığında gelecekteki birçok şeye karşı sınırlanmış olacaksınız. Potansiyel başarılara ulaşmanızı, kendi düşünceleriniz engeller.
Adım adım sınırların üstesinden gelmek, daha büyük adımlar atmanız için sizi cesaretlendirecektir. Kendinize inanın. Olumlu düşünün, bu inanılmaz bir araçtır. Yapabileceğinizi biliyorsunuz.
Değişim zorlu bir evre olabilir, ancak ilk iki engeli çoktan aştınız bile:
1. Değişmek istediğinizi fark etmek
2. Yardımcı olması için bu uygulamaları yapmaya başlamak,
Sizi Sınırlayan inançlardan Kurtulmanın 12 Yolu
1. Sınırlayan inançlarınızın farkına varın. Onları ancak belirlediğiniz sürece değiştirebilirsiniz.
2. Aklınızın karşısında durun. Ne zaman aklınızın "Yapamam!" dediğini veya davranışlarınızı ve inançlarınızı sınırladığını fark ederseniz, bilinçli bir şekilde "Evet, yapabilirim:' deyin ve buna inanın. Bu kalıbı kullanmaktan vazgeçerseniz, gittikçe etkisiz hale gelecektir.
3. Her konuda oIabiIdiğiniz kadar esnek olun. Gelecek gün de dahil. Gününüz için istediğiniz her şeyi yaratabilirsiniz.
4. Dürtülerinizi harekete geçirin. Kendinize, sınırlayan inançlarınızın sizi yapmaktan alıkoyduğu ne yapmayı istediğinizi sorun. Gerçekten yapmak istediğiniz şeyi bildiğiniz anda, değişim için dürtüleriniz harekete geçecek.
5. Bu inancı artık "istemiyormuşsunuz" gibi davranın. Bir yere kadar hepimiz aktörüz. Doğal bir hal olana kadar, öyleymiş gibi yapın.
6. OnayIar ve pozitif görseller kullanın. Her ikisi de sınırlayıcı inançlardan kurtulmak için birebirdir.
7. Beğendiğiniz veya onun gibi olmak istediğiniz biri üzerinde davranışınız belirleyin. Onlardan size yardımcı olmalarını isteyin. Görüşün. Onlar sınırlayıcı inançlarından nasıl kurtulmuş, öğrenin.
8. Mutlu, Pozitif ve ilham verici insanlarla birlikte olun. Sınırlayıcı inançlarınıza eklemeler yapacak olumsuz insanlarla olmaktan daha sağlıklıdır.
9. Risk alın. Her hafta daha önce hiç yapmadığınız bir şey yapın, sizi gerçekten zorlayacak bir hedef belirleyin. Küçük adımlar atmaya başlayın.
10.Acınızı ortaya çıkarın. Davranışınızı değiştirmemenin bedelini düşünün. Patronunuzla bir sene daha çalıştığınızı veya şu an yaşadığınız kötü ilişkiyi sonsuza kadar sürdürdüğünüzü hayal edin.
11.Yaşam hedefinize ulaştığınızı hayal edin. Başardığınızda kendinizi nasıl hissedeceksiniz? Başarılarınızı düşünmek, sizi değişime itecektir.
12.Bu yeni gelecek, çoktan gerçekleşmiş gibi davranın.
Kendiniz hakkında yeni inançlar edinin. Aşağıdaki listeyi uzatabilirsiniz
Eski Sınırlayıcı inanç
Sporda beceriksizim gibi
Matematikten anlamıyorum gibi
Müziğe karşı kulağım yetersiz gibi
Değişimi sevmiyorum gibi
Yeni Üretici inanç
Kürek çekmeye bayılıyorum
İşletme yüksek lisansı yapabilirim
Şan derslerine başlıyorum
Yaptığım her değişim hep daha iyisini getirdi
Sınırlayıcı inançlarınızdan vazgeçmek istemeyebilirsiniz, çünkü işinize geliyordur. Yapmak istemeyebileceğiniz belirli şeyleri yapmanızı engeller ve genelde sizi "korurlar:' Ancak sınırlayıcı inançlarınızı bir kenara bırakmak demek, kendiniz hakkında her şeyi değiştirmek değil, kendi potansiyelinizi engellememek demektir. Şimdi hangi sınırlayıcı davranışlarınızı korumak, hangilerinden ise vazgeçmek istediğinizi seçin.
Sınırlayıcı inançlarınızla birlikte aşağıdaki soruları yanıtlayın.
İlgilenmek istediğim eski sınırlayıcı inancım ve yeni üretici inancım:
Yeni üretici inancımın bana sağlayacağı faydalar:
1.
2.
Eski sınırlayıcı inancımdan vazgeçerek kazanacağım faydalar:
1.
2.
Neden değişmediğime dair ne gibi bahanelerim var?
Kaybedecek neyin var?