03. Değerlerinizin Farkına Varmak

MentalPress 30

Değerinizin Farkına Varmak

Her birimiz kendi güçleri olan ve kimseyle kıyaslanamayacak bireyleriz. Çoğumuz, bizim yapabildiğimiz bir şeyi, bir başkasının da yapabileceğini varsayarız. Ancak bu doğru değil; sizin bir şeyi yapabilmeniz, başkalarının da yapabileceği anlamına gelmiyor.

Haftalık başarılarınızın yanı sıra, yaşamınızda neler başardığınızı bir düşünün. Kendinizle gurur duyun. Yaşamınızda bugüne kadar ulaştığınız hedeflerin farkına vararak kendinize olan güveninizin gelişmesine izin verin ve bu sadece başlangıçtır. Eğer başlangıçta aklınıza çok fazla başarı gelmezse, endişelenmeyin, yaşamınızı gözden geçirmeye başladıkça, hatırlayacaksınız ve daha başaracak çok hedefiniz olduğunu göreceksiniz.

Henüz başlamadıysanız, başarı kayıtlarınızı tutmak için bir dosya hazırlamakla başlayabilir ve bugüne kadar elde ettiğiniz tüm sertifikaları, veya sizin gurur duyduğunuz şeyleri bir araya toplayabilirsiniz. Dosyanızda bir dağın tepesinde veya okulda yaptığınız seramikle veya ilk altın madalyanızı alırken çektirdiğiniz bir fotoğrafınız yer alabilir. Gelecekte işinize yarar ve aynı zamanda neler başardığınızı hatırlamanıza da yardımcı olabilir.

Kendinizi iyi hissetmek ve gücünüzün farkına varmak, size yeteneklerinizi uygulayabileceğiniz başka alanları düşünme fırsatı verecektir. İşe, sahip olduğunuz nitelikleri ve yaşamınızın her alanında onları nasıl uygulayabileceğinizi düşünerek başlayın.

Başarılarınızdan 5’ini veya daha fazlasını sıralayın.

Bunlar büyük, küçük, kişisel veya işle ilgili olabilir. Havuzda ilk amuda kalkışınız (özellikle de daha önce yapamadıysanız), bilgisayar kullanmayı öğrenişiniz, bir sertifika alışınız, çocuklarınızı yetiştirmeniz, sevdiğiniz bir iş karşılığı ilk maaşınızı almanız olabilir.

Sonra bu başarılarınızı düşünün.

Bunlar başarmak için ne gibi niteliklere (örneğin hassasiyet, mizah yeteneği, kararlı bir tutum) ihtiyaç duydunuz? Örneğin, havuzda ilk amuda kalkışınız azim, cesaret, pozitif düşünce gibi niteliklerle başarılmıştır.

Şimdi bu nitelikleri hayatınızın diğer alanlarında nasıl uygulayabileceğinizi yazın.

Örneğin; azim demek, eğer vazgeçmezseniz, yazmaya başladığınız, ama rafa

kaldırılmış bir kitabı bitirmek demektir. Cesaret demek, patronunuzdan bir eğitime katılmak için izin istemektir. Pozitif düşünce demek, karada amuda kalkmak gibi, her zaman yapamayacağınız şeyleri yapabilmektir.

Başarılarım:

Hangi Niteliklere İhtiyacım Oldu?

Bu Nitelikleri Başka Hangi Alanlarda Kullanabilirim?